måndag 11 maj 2009

Wanda från Stigmansliden


Wanda från Stigmansliden
av Sigge Stark

Jag trodde ju att "Vildkatten" och "Vildkatten i bur" var hela serien, men det verkar som om det faktiskt är (minst?) fem delar i den. Och då vill jag ju läsa hela, även om det kanske inte är de bästa böckerna jag har läst.

"Wanda från Stigmansliden" handlar om det yngsta av syskonen på Stigmansliden. Wanda är väldigt lugn och stillsam, och visar inte vad hon känner eller tänker. Hon deltar inte i familjens skumraskaffärer som hennes syster Renja (numera gift med en ordentlig man och inte med i den här boken) gjorde. Men hon är ändå illa sedd i bygden - är man från Stigmansliden så är man.

Wanda är mycket vacker, och uppvaktad av många av karlarna som samarbetar med hennes bror och far om smuggling och tjuvjakt. Men hon är ointresserad. Så träffar hon på den nye skogvaktaren under en skogspromenad, och de två blir kära i varandra. Men Wanda vet att så fort han får reda på var hon hemma så kommer det att vara slut. Och lika bra är väl det, för om hennes far fick reda på något så skulle han slå ihjäl dem. Skogvaktaren är ju fienden.

Jag tyckte att den här boken var något bättre än de två om Renja. Det blir mer spännande när det handlar om ren fiendskap, lite Romeo och Julia över det hela, än när det bara handlade om att Renja hade svårt att anpassa sig till ett normalt och laglydigt liv. Dessutom blir det svårt för Wanda, som varken vill ljuga för skogvaktaren eller förråda sin familj, och detta kommer fram ganska väl.


- "Vildkatten"
- "Vildkatten i bur"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar