tisdag 5 maj 2009

Det är inte så här det ska vara


Det är inte så här det ska vara
av Li Österberg

"Det är inte så här det ska vara" innehåller tre serienoveller, som passar bra in under den albumets titel. Tillvaron är lite fel för alla huvudpersonerna. En har ett stort problem som alla avfärdar som psykiskt och "något hon måste jobba med". Mer hjälp än så finns visst inte att få. I den andra novellen träffar vi en kille som inte riktigt deltar i livet, och hans stora kärlek, som tyvärr har helt andra prioriteringar. De här två novellerna är de som jag tycker är bäst. De utforskar två personer som inte har blivit riktigt rättvist behandlade, på olika sätt.

Det gör väl i och för sig den tredje novellen också, skillnaden är att den är självbiografisk. Och inte lika välstrukturerad. Den är lång och handlar om Li, äldst av en oändlig massa syskon (mest halvsyskon). Hon är runt 20 år och tillbringar dagarna med att gå på en meningslös arbetsmarknadsåtgärd. Hemma är det alltid rena cirkusen. Li och hennes äldsta syster Kim (det är de två som kan räknas som vuxna, och som är förståndigast av alla i familjen) får göra alldeles för mycket hemma. Mer än vad man egentligen kan kräva. De har ju verkligen inte uppmuntrat mamman och styvpappan till att skaffa åtta barn till. Pengarna räcker förstås aldrig till. Li blir mer och mer uppgiven - kommer hon någonsin att kunna få ett riktigt jobb och ha råd att flytta hemifrån?

Absolut värt att läsa även om den självbiografiska novellen inte är lika elegant som de andra två. Det kan ju alltid vara intressant att få veta lite om författaren själv, och dessutom passar den in i samlingens tema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar