måndag 18 maj 2009

Anybody Out There


Anybody Out There
av Marian Keyes

Detta är den fjärde boken som handlar om en av de fem irländska systrarna Walsh. Huvudpersonen är Anna, den näst yngsta av dem. Hon verkar ha genomgått en personlighetsförändring sedan de tidigare böckerna, där hon beskrivs som väldigt flummig och speciell. Numera jobbar hon i New York, som pr-ansvarig för ett sminkmärke. Det känns inte riktigt som att det är samma person det handlar om. Å andra sidan är hon ju äldre nu. Sedan den första boken, "Watermelon", där Anna är en biperson, så har det ju faktiskt gått elva år enligt böckernas tideräkning. Men Anna måste ändå ha varit väldigt effektiv de senaste åren.

Men personligheterna hos de andra systrarna har väl också varit lite annorlunda mellan deras egen bok och de böcker där de bara är bipersoner? Maggie, som är så himla redig enligt alla de andra systrarna, visade sig ju vara annorlunda än de trodde i sin bok, "Angels".

Från att ha levt ett ganska oansvarigt liv (även om Anna menar att det inte var så illa som familjen trodde) så skärpte hon i alla fall till sig när hon och bästisen Jacqui flyttade till New York. Bra jobb, och så träffade hon den rätte, Aidan. Men något hände. När "Anybody Out There" börjar så är Anna i Dublin, i fruktansvärt dåligt skick. Men hon kan inte stanna i Dublin. Aidan är ju inte där. Hon måste tillbaka till New York! Men vad är det egentligen som har hänt?

Det här känns som en väldigt tung bok för att vara lättsam chick lit. Det lättas dock upp av yngsta systerns berättelser om sina äventyr i Dublins undre värld. Helen är nämligen privatdetektiv, och för en gångs skull har hon fått ett lite intressant fall. Om hon nu inte bara hittar på.

"Anybody Out There" är inte den bästa av böckerna om systrarna Walsh direkt, men mycket bättre än "Angels", som jag tyckte var ett riktigt bottennapp för att vara Marian Keyes. Men det är kul att läsa hela serien, eftersom man får se personerna från lite olika håll och får lite uppdateringar om huvudpersonerna i de tidigare böckerna.


De tidigare böckerna:

- "Watermelon" - Om äldsta systern Claire, som blir lämnad av sin man vid en väldigt illa vald tidpunkt.

- "Rachel's Holiday" - Om mellansystern Rachel, som till sin stora förtret skrivs in på rehab av familjen. Hallå, hon är ju inte missbrukare! Den bästa av böckerna. Rachel är förresten med mycket i boken om Anna, eftersom båda bor i New York.

- "Angels" - Näst äldsta systern Maggie är alltid så präktig och perfekt, men hennes äktenskap knakar i fogarna och hon bestämmer sig för att sticka iväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar