torsdag 7 maj 2009

Den amerikanske medborgaren


Den amerikanske medborgaren
av Jess Walter

I USA får man inte rösta om man har blivit dömd för ett tillräckligt grovt brott. Vince Camden är en av de som har blivit av med rösträtten samt rätten att bära vapen (det senare är knappast något större problem för brottslingar). Han är ingen stor brottsling, han har ägnat sig åt bedrägerier och stölder, men det räcker. Fast det var förr, när han hade sin gamla identitet. I utbyte mot att han vittnade mot några maffiamedlemmar så ströks hans gamla brottsregister, och han kom dessutom med i vittnesskyddsprogrammet. I stället för att vara småskurk i New York så är han nu bagare i Spokane, Washington. Och småkriminell, men det har ingen kommit på än ... Grejen är att när hans brottsregister är tomt så har han även fått rösträtt. Fast han har ingen aning om vem han ska rösta på. Den sittande presidenten Jimmy Carter eller kanske Ronald Reagan. Japp, det är 1980.

Grejen är också att Vince är ganska paranoid. Han är övertygad om att någon från New York ska hitta honom och hämnas. Och till slut är han ganska säker på sin sak.Vad göra?

Enligt baksidestext m.m. skulle den här boken vara så himla bra, och prisbelönt var den också. Men det var ingen i läsecirkeln som höll med. (Detta var aprilboken.) Det verkar som om författaren hade en del idéer, men han genomförde dem inte särskilt väl. Man kunde lägga ifrån sig boken var som helst i handlingen. Vince står just i begrepp att hälsa på maffiaboss - nämen, om man skulle ta och slösurfa lite. Dramatisk slutscen där Vince m.fl. hotas till livet - oj vad sent det är, dags att sova. Inte särskilt spännande alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar