torsdag 17 juni 2004

Rilla of Ingleside


Rilla of Ingleside
av L. M. Montgomery

Det här är den sista boken om Anne på Grönkulla/of Green Gables. Anne är ju vuxen sedan länge och har sex barn. Jag tyckte att böckerna blev tråkigare och tråkigare när hon blev vuxen, men så i den föregående boken, "Rainbow Valley", började det handla om nästa generation och då blev det genast mycket bättre. Det verkar som om L. M. Montgomery var bättre på att skriva böcker med barn och unga i centrum, även om de inte alls är den typen av barnböcker där de vuxna knappt finns med. Stora delar av böckerna handlar om de vuxna. Men Anne blev väldigt anonym när hon väl hade växt upp.

Marilla, eller Rilla som hon alltid kallas, är Annes yngsta dotter. Föräldrarna är lite oroade över att hon är så oseriös och ansvarslös. Men det förändras snart. När Rilla är femton år, samma dag som hon är på sin första riktiga fest, bryter krig (första världskriget) ut i Europa. Canada tillhör ju Storbritannien, så det medför ju stora konsekvenser i Rillas närhet. Många unga män tar värvning och skickas till Europa för att slåss. Det är Rillas bröder, barndomskamrater och andra hon känner. Vilka ska komma tillbaka? Hemma följer man oroligt nyheterna från Europa. Rilla växer upp snabbt, särskilt när hon tar sig an en baby vars mor dött och vars far är ute i kriget. Rilla, som inte ens tycker om barn!

Den här boken känns mörkare än de tidigare, men det är väl inte så konstigt. Visserligen har det inte dolts att folk dör, och alla som dör är inte gamla, i de tidigare böckerna heller, men krig har det åtminstone inte varit. Men det saknas inte lustiga episoder heller.

Jag har faktiskt ett par Anne-böcker kvar att läsa , "Chronicles of Avonlea" och "Further Chronicles of Avonlea". Om jag har förstått det rätt är det berättelser om saker som inträffar i Avonlea (där Anne är uppvuxen) samtidigt som de tidigare Anneböckerna, men som Anne inte är inblandad i. Kommer säkert att bli trevlig läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar