tisdag 7 oktober 2003

Hemligheter


Hemligheter
av Barbro Lindgren

Barbro Lindgrens böcker "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner" måste ha kommit i nyutgåva nyligen, för jag har läst flera recensioner av dem på sista tiden. Jag hade läst delar av "Världshemligt" tidigare (när jag var liten hade jag en kompis som hade den boken), men inte de andra två. "Hemligheter" är en samlingsutgåva med alla tre böckerna i som fanns på bibblan.

Det här är Barbros dagböcker som skrevs när hon var 10, 13 och 15 år gammal, på 40-50-talet sådär. Det handlar om roliga saker, sorgliga saker och väldigt, väldigt hemliga saker. Barbro skriver om sina syskon och kompisar, tidningen hon skriver ihop med sin bästis, hästarna som hon brukar gå och rita av, och så småningom om att gå ut och dansa och om killar. Många av Barbro Lindgrens böcker, bland annat dessa, har blivit barnboksklassiker. Jag letade efter websidor om henne, för jag ville veta hur mycket i dagböckerna som var tillfixat i efterhand (hon måste ju ha gjort en del förändringar, förklarat saker, presenterat personer och så), och upptäckte att jag har läst massor av böcker som hon skrivit. Det hade jag ingen aning om faktiskt. Men det är ju hon som har skrivit böckerna om Max ("Max kaka" och allt vad de nu heter), den vilda bebin, "Andrejs längtan" och en del annat som jag också har läst. Jag visste att hon hade skrivit Lorangaböckerna, men de har jag inte läst. (Däremot har jag sett dem på TV. När jag var liten bestod barnprogrammen ofta av att någon läste upp en bok medan illustrationerna visades. Resten var tjeckiska dockfilmer.)

En sak som slog mig var hur många som dör eller är döda i de här böckerna. Det är inte bara gamla människor som dör, utan ofta barn eller relativt unga människor, kompisars föräldrar t. ex. Barnförlamning (polio) tycks ha varit en vanlig dödsorsak. Vaccin är bra grejer...

---

PS. Kristin skulle inte ha tyckt om omslaget på den här boken. Hehe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar