måndag 19 april 2004

Ella Enchanted


Ella Enchanted
av Gail Carson Levine

"That fool of a fairy Lucinda did not intend to lay a curse on me. She meant to bestow a gift."

Så inleder Ella av Frell berättelsen om "gåvan" som har format hela hennes liv. I Ellas värld finns det jättar, älvor och liknande. Älvor tycker om att vara närvarande vid festligheter, men ger sig sällan till känna. Det är så besvärligt när människor ber dem om att utföra olika magiska tjänster. Älvor vill nämligen inte utföra stor magi, som ger stora, oförutsägbara och ofta oönskade konsekvenser. Lucinda är undantaget som bekräftar regeln. Hon ser till att alla lägger märke till vad hon är och älskar att ge "gåvor" till de som har oturen att få henne som gäst. Strax efter det att Ella föddes var Lucinda där och gjorde henne till ett "snällt barn". Ella är lydig. Alltid. Alla direkta befallningar måste hon genast utföra, även om hon nu när hon är lite äldre har lärt sig att kämpa emot en liten stund. Tvärtemot vad Lucinda hade tänkt har det gjort Ella till en rebell. När kokerskan Mandy säger åt henne att hålla skålen medan hon (Mandy) vispar ägg flyttar Ella på sig hela tiden så att Mandy måste följa efter. Ella måste visa sin egen vilja på nåt sätt, annars skulle hon bli galen.

De enda som känner till Ellas påtvingade lydighet är Mandy och Ellas mamma, och de skyddar henne så gott de kan. En av moderns få befallningar är att Ella aldrig ska berätta för någon om förbannelsen. Det finns många som inte skulle dra sig för att utnyttja henne om de fick veta. När Ellas mamma dör blir Ellas skydd mot omvärlden svagare och samtidigt börjar det hända mycket i hennes liv. Hon kommer i kontakt med en mängd olika övernaturliga varelser, elaka styvsystrar, en skola för unga damer och en stilig prins, och hon går på bal i glasskor. Och så bestämmer hon sig för att söka upp Lucinda och be henne bryta förtrollningen.

"Ella Enchanted" är en spännade och rolig bok, och trots att den är baserad på en välkänd saga (Askungen) så är den inte alls särskilt förutsägbar (okej då, jag kanske förutsåg att slutet skulle bli lyckligt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar