fredag 2 april 2004

Drei aus dem Rabennest


Drei aus dem Rabennest
av Leni Wüst

Tysk flickbok från början av 60-talet. Ingen stor läsupplevelse direkt och inte helt lätt att ta sig igenom. Utgår från att det var bra övning i alla fall. :)

Fru Karola von Rothacker bor ensam (eller, det finns lite tjänstefolk också) på ett slott som i folkmun kallas "das Rabennest" ("Korpboet". Bara för att man bor på ett slott betyder det inte att man har råd att hålla det i gott skick...). Efter att hennes make och dotter dog tycker hon att hennes liv är trist och utan mening, och hon känner sig gammal i förtid. Så bestämmer hon sig för att ta hand om en föräldralös flicka. Det blir tre stycken, och snart är det liv och rörelse i "Korpboet". Men även en del bekymmer för Karola, särskilt när flickorna blir så stora att de ska stå på egna ben.

Christel Frosch är det förstås inga stora problem med. Hon är lugn och jordnära och får en bra lärlingsplats på ett värdshus. Ilse Eisvogel längtar ut i världen, men får nöja sig med ett kontorsjobb på en resebyrå. Så vinner hon en resa till Venedig, och där råkar hon ut för både trevliga och obehagliga saker. Den yngsta av flickorna, Liesl Igler, är den som vållar Karola störst bekymmer. Liesl är ostyrig och ansvarslös, och blir dessutom besatt av tanken på att bli filmstjärna.

I och med att de tre flickorna gör helt olika saker på helt olika platser så blir boken väldigt uppdelad. Ett kapitel om Ilse på resebyrån, ett om Christel på värdshuset, ett om Liesl hemma i Korpboet, ett om Ilses resa till Venedig... Ungefär så. Flickorna säger att de är som systrar, men de verkar inte ha så mycket kontakt med varandra, utan bara med Karola. Jag tror att boken hade blivit bättre och mer sammanhängande om de hade haft lite mer med varandra att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar