tisdag 13 april 2004

Den blå rullgardinen


Den blå rullgardinen
av Agnes von Krusenstjerna

Detta är den första av sju romaner om fröknarna von Pahlen. Böckerna skrevs på 1930-talet och skapade debatt eftersom de av många ansågs vara omoraliska. Det är väl knappast något man skulle tycka idag. Fast det beror ju på vad som händer i de kommande böckerna förstås. :)

Fröknarna von Pahlen är Petra och Angela. Petra är 27 år och lever ensam på en ärvd herrgård. Hon hade en gång en fästman, men han övergav henne och hon har inte kunnat glömma honom. När hennes tolvåriga brorsdotter Angela blir föräldralös bestämmer sig Petra för att ta hand om henne.

Det händer inte så mycket i den här boken egentligen. Det handlar om Petra, Angela och folk i deras omgivning. Petra längtar efter man och barn, men har också Angela att tänka på. Angela blir vuxnare. Det känns som om det här bara är inledningen till berättelsen, och jag kommer fortsätta läsa.

Serien håller just på att ges ut på nytt som pocket (hittills har de fyra första kommit). Visst är utsidan fin? Det är ju som vi alla vet det viktigaste. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar