måndag 29 december 2008

The Tales of Beedle the Bard


The Tales of Beedle the Bard
av J. K. Rowling

Julklapp från Kristin och JP. :)

"The Tales of Beedle the Bard" är en bok som spelar stor roll i sista Harry Potter-boken. Det är en gammal sagobok, som är lika känd för häxor och trollkarlar som t.ex. bröderna Grimms sagor är för mugglare. J. K. Rowling skrev ju verkligen de här sagorna som nämns i Harry Potter-boken och gav ut ett väldigt litet antal (fem eller sju eller nåt sånt) handgjorda exemplar av dem. De flesta delades ut till vänner, och en auktionerades ut för välgörenhet. Det var inte meningen att den skulle ges ut i någon större upplaga alls, men till slut så blev det ändå så. En del av vinsten från försäljningen av "The Tales of Beedle the Bard" går också till välgörenhet.

För en del år sedan gavs ju även två av Harry Potters skolböcker ut till förmån för en annan välgörenhet. De var ganska roliga, men bara om man har läst Harry Potter egentligen. De fem sagorna "The Tales of Beedle the Bard" klarar sig lite bättre på egen hand, men det är en fördel om man känner till något om J. K. Rowlings trollkarlsvärld. Inte minst med tanke på den kommentar till varje saga, som ska vara skriven av Albus Dumbledore.

Hos Hans på Du är vad du läser ser jag att "The Tales of Beedle the Bard" inte kommer översättas till svenska. Det kanske har att göra med att just Harry Potter-serien är en av de som det har gjorts en stor grej av att man ska köpa på tolvslaget och läsa samma dag som de kommer ut. Det är säkert färre som orkar vänta på översättningen när det gäller de här böckerna än med andra böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar