söndag 21 december 2008

Kungabrevet


Kungabrevet
av Margit Sandemo

Berend Grim har lovat en äldre dam han är god vän med att ta ett brev från gamle kungen och få den nye kunden att bekräfta dess äkthet. Det ger familjen Stake rätt till slottet Flanckshof, som har tagits över av de båda bröderna Flanck, ett par halvkriminella officerare. Vad de än anser så har deras gren av ätten förlorat slottet. Det är Lydia Stake och hennes dotterson som är de rätta ägarna, men just nu bor de i en säkrare del av Danmark. Jylland, där slottet ligger, är fullt av plundrande soldater.

Bröderna von Flanck har dock inte tänkt att Berend Grim ska lyckas med sitt uppdrag. Men de misslyckas med att ta brevet från honom eftersom en fattig tunnbindardotter räddar honom i sista stund. Line kallas mest för dumma Line eller Tras-Lisa, men hon är vänlig och modig. Berend Grim hjälper henne ur den värsta fattigsdomen som tack, men han förstår inte att hon har förälskat sig i honom. Och även om hon inte är klädd i trasor längre, och trots att hon har fått hjälp med affärsrörelsen så att den inte längre går med förlust, så är det en enorm social skillnad mellan de båda.

"Kungabrevet" är väl som Margits följetonger brukar vara. Jag har svårt att avgöra om den är förutsägbar, eftersom jag har läst den tidigare och vet ungefär vad som ska hända, men jag antar att den är det. Men jag gillar att läsa dem just för att jag känner igen dem så väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar