måndag 8 oktober 2007

Mamma opp i dagen


Mamma opp i dagen
av Lisa Eurén-Berner

Det här är den andra av böckerna som berättas av Susanne, istället för original-sprakfålen, d.v.s. Susannes mamma Inga-Maja. P.g.a. perspektivbytet gjordes ett märkligt tidshopp, som jag skrev om här. Andra världskriget pågår alltså fortfarande trots att det började när Susanne föddes och hon är i femtonårsåldern nu. Det nämns dock aldrig hur länge det har hållit på (kanske för att inte skapa ännu mer oreda i berättelsens tidsaxel), bara att alla hoppas att det snart blir fred.

Susanne är i princip sett likadan som Inga-Maja, något som också poängteras i den här bokens titel. Den enda skillnaden är väl att Susanne är uppvuxen i Stockholm, men hon har ju besökt sin mammas barndomshem i Norrland mycket och är mycket förtjust i landskapet där. Inga-Maja träffade ju dessutom sin man Greger som väldigt ung, och hörr fast vid honom. Susanne verkar umgås med flera olika pojkar, och har ännu inga planer på att stadga sig än (hon är alltså runt 14-15 år). I den här boken är hon förtjust i en kille som heter Dick, men umgås även en del med hans till en början odräglige vän Harald.

En likhet som nästan är lite för mycket är att familjen har en ny hushållerska som är systerdotter till gamla Amanda (hushållerskan i Inga-Majas barndomshem) och nästan en kopia av henne. Susanne och särskilt hennes bror Peter retas lika mycket med denna Linnéa, som Inga-Maja och Klas gjorde med Amanda. Jag antar förresten att Amanda, Linnéa och Olivia (Linnéas pinsamma andranamn) var riktigt hopplösa gumnamn på den här tiden. Inte riktigt samma som nu i så fall. :)

I den här boken umgås Susanne som sagt med Dick, bråkar och blir sams med Harald och besöker dessutom en kompis som har flyttat till ett hus där det spökar. Plus lite annat smått och gott. Kul grejer är att på den här tiden hette det visst ett tjej ("Heja, tjejet!", "bara ett dumt tjej", visst låter det konstigt?), och man tog med sig smör när man gick på fest. Jag antar att man var tvungen att ersätta det smör som värdinnan gjort av med i matlagningen till festen, eftersom smör var ransonerat.

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"
10. "Sprakfålen tar semester"
11. "Susanne på egen hand"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar