onsdag 17 oktober 2007

Teflon


Teflon
av Annika Reich

Vad var det nu den här boken handlade om? Den har stått för länge i hyllan ovanför datorn och väntat på att jag skulle skriva något om den.

Jo, det handlar om Hannah, den yngsta dottern av två i en helt vanlig tysk familj, som mamman har "klätt in i teflon" för att skydda barnen. Pappan är inte så viktig, han jobbar mycket och är inte särskilt mentalt närvarande i familjen. Storasyster Nora har just flyttat hemifrån. Enda sättet för henne att känna något är att skära och bränna sig.

När mammans väninna med make kommer på besök så får Hannah en häftig crush på mannen, Stefan (omkring 3 ggr så gammal som Hannah, skulle jag tro). Han verkar utnyttja det friskt. Hannahs mamma väljer att inte se något, medan Nora till varje pris vill rädda lillasystern. Hannah får i sin förtvivlan problem med både sin psykiska och fyskiska hälsa. Känns egentligen inte som en helt fräsch berättelse. Möjligt att jag missar något p.g.a. språket (tyska), men det är trist att läsa om hur Hannah och Nora i så hög grad blir offer för Stefan.

Atmosfären i familjen påminner förresten lite om den i böckerna om Lelle, "Ich habe einfach Glück" och "Erste Liebe". Är det något tyskt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar