söndag 31 januari 2010

Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land


Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land
av Dag Solstad

70-talet verkar ha varit en lite speciell tid. Själv minns jag inget av det förstås, men det är intressant att läsa om hur det var de där åren som jag ju ändå har levt under, och året närmast före. Gymnasielärare Pedersens berättelse avhandlar hans tioårsperiod i det politiska partiet AKP(ml), som i stort sett sammanfaller med 70-talet.

Berättelsen är skriven i efterhand, när han inte längre är aktiv, men inte särskilt långt efter. (Romanen gavs ut 1982, och det är förstås Dag Solstad som har skrivit och han lär inte vara identisk med lektor Pedersen, även om han också var medlem av samma parti.) Så man vet redan från början lite "hur det ska gå". Fast nu är detta ju inte den typen av roman där det viktiga är hur det ska sluta.

Lektor Pedersen kommer till Larvik i slutet av 60-talet. Han har ingen anknytning till staden, men det är där han har fått jobb som gymnasielärare. han ser för sig ett ganska lugnt och enkelt liv. Allt han vill är att jobba och bilda familj, och det lyckas han med. Men så dras han in i vänsterrörelsen, inte okritiskt men ändå med liv och lust. Som akademiker kommer han visserligen aldrig att få någon maktposition i det nya samhälle som ska skapas, men det har han inga problem med.

Det berättas om medlemmarna i partiet, som inte är så stort egentligen, och deras brinnande engagemang. Och sedan, nästan över en natt, hur alltihop vänder. Folk fäster inte så stor vikt vid partiet längre, förtrollningen är bruten. och lektor Pedersen skriver sin redogörelse för allt som har hänt.

Det är lite tungläst, mest för att texten är väldigt kompakt och kapitel inte existerar. Men det är inte särskilt svårt, och ibland är det ganska roligt. Men man bör kanske vara åtminstone lite intresserad av tiden eller politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar