måndag 7 juni 2004

Mot alle odds


Mot alle odds
av Trude Brænne Larssen

Jag har tidigare läst Trude Brænne Larssens serie Ulveøyne och tyckte att den var bra. Nu när hon har börjat ge ut sin nya serie Holmegaard var Kristin snäll och skickade den första boken till mig. (Den andra boken, "Arvegods", kom faktiskt ut idag.) :)

När jag först hörde vad Holmegaard skulle handla om blev jag ganska skeptisk. Ulveøyne var en historisk serie (vikingatid) med övernaturliga inslag, något som väl har varit rätt vanligt bland de här norska kiosklitteraturserierna. Holmegaard däremot utspelar sig i nutida hästkapplöpningsmiljö. Hästar? Jag läste ju knappt hästböcker när jag var i "rätt" ålder och har aldrig varit hästintresserad. Men så fick "Mot alle odds" goda omdömen av Huldra, Tone och Inger Elisabeth. Värd ett försök alltså.

Daniella, eller Dan som hon brukar kallas, är dotterdotter till den argentinske hästtränaren Antonio "Tony" Juarez. Själv är Dan född i Norge och Tony är hennes enda familj. Pappan vet hon inte vem han är och mamman dog i en ridolycka när Dan var liten. Därför har Tony förbjudit Dan att rida, något som egentligen är ganska idiotiskt med tanke på att de båda arbetar och bor på Holmegaard, en framgångsrikt kapplöpningsstall. Tony har läst Dan allt han kan, och trots att hon är väldigt ung, 22 år, är hon mycket duktig. Men rida får hon alltså inte. Fast det gör hon i alla fall, när Tony inte ser.

På Holmegaard rör det sig mycket folk. Det är ägaren av gården, hans familj, hästägare och rika vänner, och så är det jockeyer och folk som jobbar i stallet. Naturligtvis blir det en hel del konflikter och intriger, och Dan och Tony är väl inte de som har mest sansat temperament direkt.

"Mot alle odds" visade sig vara riktigt god underhållning, med karaktärer som är gott skildrade och många spännande händelser. Jag tänker fortsätta läsa om Dan och de andra på Holmegaard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar