lördag 25 oktober 2003

Ranma ½


Ranma ½
av Rumiko Takahashi

Jag tror knappast att jag skulle betalt dyra pengar för "Ranma ½" på engelska (japanska är originalspråket, men det kan jag ju inte), men nu när den har börjat komma ut på svenska så kan jag ju ge den en chans. "Ranma ½" är alltså en manga (= japansk tecknad serie), och en väldigt populär sådan, sägs det åtminstone. Den handlar om en kille som heter Ranma och som tränar kampsport för sin far. Vid ett träningspass i Kina råkar far och son falla i varsin magisk källa. Efter den händelsen förvandlas Ranmas far till en panda varenda gång han får kallt vatten på sig. Varmvatten bryter förvandlingen. Samma sak gäller för Ranma - men han förvandlas till flicka.

Ranma är inte alltför glad över detta, som man säkert kan förstå. Men värre blir det. Ranma får nämligen veta att han är bortlovad till dottern till en av hans fars vänner. En av de tre döttrarna alltså, spelar ingen roll vilken. Ingen av vännens döttrar har ingen direkt lust att förlova sig med Ranma (som alltså förvandlas till tjej lite då och då, folk verkar vara väldigt oförsiktiga med sitt kallvatten i Japan), men de två äldsta bestämmer att det borde bli den yngsta, Akane, eftersom hon ändå bara tycker att killar är jobbiga.

Tja, jag tyckte att det här var rätt kul. Ska definitivt köpa nästa del, men det är inte säkert att jag hänger med till slutet. Det beror på hur historien utvecklar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar