söndag 26 oktober 2003

Det andra miraklet


Det andra miraklet
av Sylvia Cassedy

Lottie blir mobbad i skolan, både av klasskompisarna och av sin lärare miss Pimm. Hon kallas för Lotta-potta och Råttan. Hon försvarar sig inte, tycks inte lyssna på miss Pimm och om hon får frågan på lektionen svarar hon för det mesta att hon inte vet, även om hon gör det. Hemma är det helt annorlunda. Lottie bor i ett vackert hus med sina snälla och aningen bohemiska föräldrar, sin lillebror Emmett och hushållerskan Olive, och allihop avgudar de Lottie. Eller är det inte alls så? Vad är egentligt verkligt i Lotties liv?

Precis som i "Den bästa sommaren" har Sylvia Cassedy skrivit en bok om en intelligent och ensam flicka, som omgivningen inte riktigt accepterar. Precis som Mary Ella föredrar Lottie sin egna fantsivärld framför den riktiga. I "Den bästa sommaren" kan läsaren lätt skilja på verklighet och Mary Ellas låtsaslekar, men så är det inte alls i "Det andra miraklet", där läsaren ofta svävar i ovisshet. Precis när man tror att man har fått rätsida på historien om Lottie så händer något nytt och oväntat, som återigen får läsaren att ifrågasätta vad som är på riktigt.

Egentligen hade jag tänkt låna en annan bok av Sylvia Cassedy, "Bakom väggarna på vinden". Jag läste både den och "Den bästa sommaren" när jag var liten, och efter att ha läst om "Den bästa sommaren" ville jag läsa om "Bakom väggarna på vinden" också. Men den fanns inte inne på biblioteket, så då lånade jag "Det andra miraklet" istället, och det ångrar jag inte.

På engelska heter boken förresten "Lucie Babbidge's House" och Lottie heter Lucie (Loosey-Goosey). Jag antar att namnet ändrades i den svenska översättningen för att det inte är så lätt att rimma på Lucie.

Det är Inger Edelfeldt som har gjort det svenska omslaget. Kul. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar