söndag 28 december 2008

Farlig spill


Farlig spill
av Willy Ustad

Den där mordhistorien som väl liksom ska vara den röda tråden i serien nämns inte mycket i den här boken. I stället handlar det mycket om Peter Hammers hemliga uppdrag med att försöka infiltrera vänsterextrema terroristgrupper. Han och en kollega ska hålla en kurs i bombtillverkning för några västtyska ungdomar som valts ut av de radikala grupperna där. Men frågan är om detta kommer leda till att en del av miljön oskadliggörs, eller om de bara utbildar bättre terrorister...

Britt Fagerbekk hyr ett rum mot att hon hjälper till att renovera huset. Och nu har hon och hyresvärden upptäckt att det är något som inte stämmer. Huset är för litet invändigt. Kan det finnas ett hemligt rum, och vad finns det i så fall där? Det här är den tråd i boken som jag tyckte var roligast att läsa om.

Eva Bolinder är hemma igen efter sin sejour som gyttjebrotterska i det (nyligen) lössläppta Köpenhamn. Med sig har hon en ny väninna och kompanjon. Nu är de två om drömmer att öppna en vägkrog. Men för att lyckas måste de övertyga banken om att de ska få låna ett startkapital. Och så måste deras svenska väninna lyckas smuggla resten av deras andel av pengarna de tjänade i Danmark över gränsen. Tråkigt nog blir det problem med båda sakerna...

Helt okej böcker. Nu börjar faktiskt några av karaktärerna bli lite mer intressanta också, men jag har fortfarande lite svårt att hålla isär vissa av dem. Det är beskrivningen av den här tiden (i den här boken är det 1969) som är bäst. Ibland verkar det som om motivationen bakom karaktärernas handlingar mest är att författaren ska få skildra särskilda av tidens händelser eller idéer.

Detta är förresten den första av de långa* norska bokserier som jag har läst som är skriven av en man. Lite komiskt då att några viktiga ingredienser är porr och sprängmedel, samt ett evinnerligt uppräknande av bilmodeller. ;-)


*Det är visserligen bara sju delar i Opprør. Men det är ju en egen genre, även om bokserierna kan vara nog så olika, och de flesta serierna är betydligt längre. Den serie Ustad skrev före Opprør var t.ex. 42 böcker lång.


Opprør:
1. "Farvel, Angelina"
2. "Sterke krefter"
3. "Sannhetens time"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar