torsdag 30 november 2006

Penelopiaden


Penelopiaden
av Margaret Atwood

Det här är den senaste boken vi har läst i läsecirkeln som jag är med i. Vi hade möte och diskuterade den igår. Lite i alla fall. Det brukar mest bli prat om annat. Men vi pratade faktiskt en del om mytologi också, och det har ju med boken att göra. Den är nämligen del i ett stort internationellt projekt där olika författare blir ombedda att skriva något som baserar sig på en gammal myt. Margaret Atwood skriver i "Penelopiaden" en historia som känns igen från "Odyssén", men här ur ett kvinnligt perspektiv.

Medan Odysseus var borta i tjugo år samlades mängder av män i hans hem för att fria till hans hustru Penelope. De försökte tvinga henne att välja någon och hon hittade på sätt att skjuta upp sitt beslut. När Odysseus kom hem dödade han och sonen Telemachos alla friarna, och hängde dessutom tolv tjänsteflickor, som de menade hade varit illojala. Men nu är det Penelope som berättar om sitt liv, om Odysseus, och om de dödade tjänsteflickorna, som inte alls varit illojala utan hela tiden handlat efter hennes instruktioner. Tjänsteflickorna får även de komma till tals, som en kör, inte en och en. Deras kapitel är ofta skrivna i versform. Båda berättarrösterna talar om en värld där kvinnor inte var mycket värda.

Men nu, för Penelope berättar det här i nutid från dödsriket, är hon inte så foglig som hon var i livet. Det visade sig att man inte hade något att vinna på det, och förresten har hon insett nu att gudarna inte är något att frukta, och inte männen heller. Men hennes kusin Helena är lika odräglig som vanligt.

Jag tyckte att "Penelopiaden" var bra. Jag gillar att den är skriven på det här lite konstiga sättet, istället för att vara skriven som en vanlig historisk roman. Jag trodde att den skulle vara mer "vanlig", så det var en positiv överraskning. Men det verkar som om detta inte är en av Atwoods bästa. Jag kan inte riktigt uttala mig, jag har bara läst en annan bok av henne.

Andra böcker i samma projekt, The Myth Series, verkar vara:
Karen Armstrong - "Myternas historia" Om myter. Inledde utgivningen.
David Grossman - "Lejonhonung" Om Simson.
Jeanette Winterson - "Tyngd" Om Atlas och Herakles.
Alexander McCall Smith - "Drömguden" Om Angus, som är någon ur keltisk mytologi. Den här har inte kommit ut än.

Det vore säkert intressant att läsa alla böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar