måndag 30 januari 2017

Egendomen

Egendomen
av Rutu Modan

Hade jag varit bättre på att planera skulle jag ha bloggat om "Egendomen" i fredags, när det var Förintelsens minnesdag. Mikas farmor Regina flyttade till Israel redan före kriget, men hela familjen hemma i Warszawa blev dödade. Därför har det aldrig funnits något skäl för henne att resa tillbaka för att besöka staden. Hon gifte sig och fick barn och barnbarn i Israel. Men nu på äldre dagar har Regina bestämt sig för att resa dit för att kräva tillbaka familjens egendom, som beslagtogs under kriget. Detta har man rätt att göra även efter så många år. Och Mika följer med för att hjälpa till. Farmodern är ju ganska gammal.

Men när de väl är framme verkar Regina inte alls intresserad av egendomen längre, och inte heller av att se staden – det finns ändå inget kvar från hennes tid. Så Mika får upptäcka Warszawa på egen hand. Inte riktigt på samma sätt som andra turister, som man då och då får se en glimt av.

Jag tycker mycket om boken. Regina och Mika är så väl skildrade. Båda vet vad de vill, och just nu leder det till en hel del gnabb dem emellan. Och mycket av det bottnar i en familjehemlighet som Mika inte vet något om. Men Regina har ett eget skäl till att vilja åka till Warszawa och hon behöver få undan Mika så att hon kan göra sina egna, ytterst hemliga, ärenden. Alla pusselbitar faller prydligt på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar