söndag 8 januari 2017

2016 års bästa ... barn- och ungdomsböcker, fantasy, sci-fi

Fortsättning på vilka böcker jag tyckte bäst om av de jag läste förra året. Jag har redan skrivit ett inlägg om romaner, noveller och deckare.

BARNBÖCKER

Jag började läsa PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Så himla bra! Och eftersom jag ligger lite efter så har jag inte behövt irritera mig över utgivningstakten än. Visserligen är två böcker per år ganska snabbt, men det känns nog inte så när man läser cliffhangern i slutet av den senast utgivna.

Jag läste också om Astrid Lindgrens "Skinn Skerping, hemskast av alla spöken i Småland". Jaha, var det så den var? Bra bok. Tillräckligt bra för att komma med på ett hörn här.

Det blir ju lite överlappning i olika kategorier här. Pax kunde väl lika gärna hamnat under fantasy. Jag har ingen skräckkategori i år, men jag kunde ju haft med "Skinn Skerping" i den i stället.

UNGDOMSBÖCKER

Jag gillade "We Were Liars" av E. Lockhart. Bäst att inte säga mer om den.


FANTASY

Jag har två favoriter det här året. Dels en bok som utspelar sig i vår egen värld, men i en variant som är full av magi, och dels en som utspelar sig i en annan värld, men där magin inte alls är lika påtaglig. Vad, vad? frågar ni. Jo, "Rivers of London" av Ben Aaronovitch och "Arra" av Maria Turtschaninoff så klart!

Jag har inte läst någon SCIENCE FICTION på hela året. Skärpning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar