söndag 8 januari 2017

2016 års bästa ... facklitteratur, memoarer m.m.

Jag har redan gjort inlägg om mina andra favoriter förra året, om romaner, noveller och deckare, om  barn- och ungdomsböcker, fantasy och sci-fi och om serieböcker.

FACKLITTERATUR

Jag väljer två böcker i helt olika genrer. Fanny Härgestams "Det här är vår tid" är ett intressant reportage om några kvinnor – de flesta politiker – efter revolutionen i Tunisien för några år sedan.

Och så "The Country Diary of an Edwardian Lady" av Edith Holden. Naturdagbok, citerade dikter och vackra bilder. Är det inte ganska nördigt, även om man inte förknippar det uttrycket med 1910-talet? Nördighet uppskattas!

MEMOARER

Min favorit måste nog bli "Dreams of Trespass: Tales of a Harem Girlhood" av Fatima Mernissi, även om den tydligen kallas roman i vissa länder.

JAG VET INTE RIKTIGT

Bodil Malmstens loggböcker. Jag håller på att läsa dem, fast inte så tätt. Efter hennes död läste jag en av dem, "Kom och hälsa på mig om tusen år". Och den var naturligtvis mycket bra.

AKTIVITET


Det finns något som slår bokmässan, faktiskt. Jag och min syster var i London i höstas/somras. (Höst här, sommar där.) Vi var och tittade på Warner Brothers utställning om Harry Potter-filmerna (även om man gillar böckerna bäst så är det värt ett besök) och gick i så många bokhandlar vi bara orkade. Hade det inte varit så hemskt varmt så hade vi orkat med fler. Men man kan ju åka dit fler gånger.

PROJEKT

Om man klickar på en del av länkarna i det här inlägget så leder de till min andra blogg. Den där jag läser mig Jorden runt. Det kommer att ta tid, men jag har kommit en bit på vägen under året. Så det är peojektet för 2016 och 2017 och många kommande år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar