måndag 3 november 2014

Drakens tänder


Drakens tänder
av Margit Sandemo

Den unga generation av Isfolket består av några alldeles vanliga ungdomar. Ingen av dem är drabbad eller utvald och släkten hoppas att förbannelsen är upphävd. I själva verket vet en av de unga mycket väl att han är drabbad. Men han har inga av de yttre tecknen, och han tänker inte avslöja något. Med hans magiska krafter ligger världen öppen för honom. Han föreställer sig makt och rikedomar.

Vad han inte märker är att ju värre saker han tillåter sig att göra mot andra desto mer förändras han. Från början var han en ganska vanlig pojke, som tyckte om och var omtyckt av familj och vänner. Några år senare har han blivit grym och omänsklig. Det kommer inte minst hans lille son få märka av.

Det här är en ny sorts drabbad. De flesta drabbade har ett väldigt speciellt utseende och alla i släkten vet redan från början att de är drabbade. Man kan göra sitt bästa för att vägleda dem, även om de har en viss dragning mot ondskan. Men här har man ju inte haft en aning ... Även om Margit Sandemo brukar jobba med bara ett par olika personlighetstyper som återkommer i olika skepnader i alla hennes böcker, så är det ju ändå variation. Och det är nya miljöer och händelser, och det är förstås ofta ganska roligt.

Den här boken är också sorglig, med den lille pojken som plågas av sin (vid det laget) onde far. Allt som går fadern emot är barnets fel – för den där makten och rikedomarna blev det inte mycket av – och dessutom tycker han att det är roligt att se om han kan knäcka barnet. Men man kan ju trösta sig med att i Margits böcker så får folk vad de förtjänar, eller ännu värre. Vilket kan vara komiskt om det är någon liten förseelse som straffas med att personen gör bort sig, men i en bok som den här så är det inte roligt längre. Och det är förstås inte tänkt att vara roligt heller

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar