måndag 3 februari 2014

Vinterstorm

Vinterstorm
av Margit Sandemo

Jag har nog aldrig hört någon säga att "Vinterstorm" är deras favoritbok i Sagan om Isfolket. Snarare tvärtom. Detta trots att huvudpersonen Villemo är populär. Hon är en av alla de här viljestarka och okonventionella Isfolkskvinnorna, och de är alltid omtyckta av läsarna. Det här är första boken som handlar om den här generationen, där Villemo är den mest färgstarka.

En orsak till att boken inte är så populär är kanske att Villemo tillbringar den mesta tiden med att tråna efter en helt olämplig man. Börd spelar inte så stor roll för Isfolket eller för läsarna, men här är det väl mer hans karaktär som är mindre bra ... Och här är det inte, som så ofta annars i såna här böcker, fråga om att hjältinnan måste locka fram de goda sidorna som bara hon kan se hon mannen hon älskar. Här är det väl mer så att det bara är Villemo som ser de goda sidorna för att hon till stor del har inbillat sig att de finns där. Förlåt, avslöjar jag för mycket om handlingen nu?

Det är ju inte fel att det är lite olika utgång av kärlekshistorierna i serien, förstås, men det är ju mycket trevligare att läsa om när det går bra. För övrigt händer det en del spännande saker i "Vinterstorm", men det mesta är egentligen bara bakgrund för de ännu mer spännande saker som kommer hända i de kommande 3-4 böckerna. Det är många berättelser som tar sin början här, men inte så många som avslutas.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar