tisdag 28 december 2010

Historiska romanens ABC: R


Den här gången är det åtminstone lättare än när bokstaven var Q. För det enda som stavas med Q är quagga och quagga finns inte!


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. romarriket, Ryssland, renässansen eller resor. Eller valfritt tema på R.


1. Varför inte "Rasmus på luffen" av Astrid Lindgren. Jag vet inte när den är tänkt att utspela sig, men det är i alla fall förr i tiden. :)

2. Eva Rice har skrivit en bok som kanske inte riktigt räknas som historisk (än), men jag tycker ändå att den borde göra det. Den utspelar sig på 1950-talet i England och är väldigt trevlig läsning. "The Lost Art of Keeping Secrets" heter den. Jag vet inte riktigt om hon har skrivit något mer, och om det i så fall är historiskt eller inte. (Jag kollade upp det, och hon har skrivit ytterligare tre romaner, varav en utspelar sig på 50-60-talet).

3. a) Böckerna börjar verkligen tryta nu. Det verkar inte som om jag har läst så många historiska romaner som jag inbillar mig. För drygt tio år sedan läste jag i alla fall "Miraklet och svärdet" av Melvyn Bragg, en bok som jag egentligen inte tyckte var särskilt bra men som passar in under temat religion. Irland på 600-talet. Bega slits mellan kärleken till en man och sitt kall att leva i kyskhet för Gud. Kan vara baserat på något helgons liv, det minns jag inte riktigt.

3. b) Religion igen, och även resor, kan man läsa om i Mary Stewarts "The Prince and the Pilgrim". Jag skrev så här om den när jag hade läst den:
Alexander har gett sig av för att hämnas mordet på sin far, men på vägen hamnar han i The Dark Tower, där kung Arthurs syster Morgan sitter inspärrad. Han blir hennes älskare och på hennes uppdrag beger han sig ut på jakt efter den heliga Graal.
Alice har ändå sedan barndomen följt sin far på vallfärder till Tours och Jerusalem. Vissa kallar henne The Pretty Pilgrim. På den sista vallfärden hennes far tänker göra (han har börjat känna av ålderskrämpor) hamnar de mitt i en pågående statskupp och med tillbaka till England har de en sexårig merovingisk prins som lyckats undkomma sina fiender. Hans äldre bröder har mördats och pojken ska gömmas i ett kloster. Av sin farmor har han anförtrotts en skatt att förvaras i klostret - den heliga Graal.
Det finns betydligt bättre Arthur-relaterade böcker av Mary Stewart (jag har tipsat om någon tidigare i den här utmaningen), men men ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar