fredag 14 maj 2004

Farlig flykt


Farlig flykt
av Margit Sandemo

Den här boken är inte mer än 150-160 sidor lång, men innehåller ändå två romaner. Kortromaner. Före detta följetonger.

"Farlig flykt" (den första av de båda berättelserna) handlar om Johanne, som är så snäll att hon blir utnyttjad av sina "vänner" och sviken när de inte har nytta av henne längre. Det är vad som just har hänt henne, och hon åker till sin morbrors stuga för att passa hans djur medan han är bortrest och för att komma ifrån stan och de svekfulla vännerna. De enda som bor i närheten av stugan är tre dammvakter. Två av dem är riktigt trevliga, men den tredje är hatisk och avvisande. Johanne blir varnad för honom, men naturligtvis är det honom hon känner sig dragen till. Samtidigt verkar det som om någon förföljer Johanne, och någon bryter sig in i hennes stuga. Varför?

Jag insåg snabbt lösningen på mysteriet (hade visserligen läst boken innan, så jag kanske helt enkelt kom ihåg det). Inte en av Margits bästa historier, men helt okej. Det roligaste är att djuren Johanne ska passa är två hundar och en RÄV. Margit Sandemo har faktiskt själv haft en räv som husdjur (det står lite om det i "Visst katten har djuren själ!") och det verkar som om den har fått bidra till "Farlig flykt"-rävens personlighet. :)

Den andra berättelsen är en mordhistoria som heter "Dödingshanden". Jennys bror Gjermund var meteorolog och han var tillsammans med några andra stationerad på en ödslig otillgänglig ö. Men nu är han död och Jenny är övertygad om att han blivit mördad. Det måste ha varit någon på ön som gjorde det, en av kamraterna som Gjermund talade så varmt om. Men vem hade skäl att mörda honom? Under förevändning att hon ska hämta Gjermunds tillhörigheter reser Jenny ut till ön för att göra egna efterforskningar - och råkar illa ut.

Den här var lite mindre uppenbar, och jag kom inte ihåg hur det gick. Massor av gåtor att lösa för Jenny. Rätt så spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar