fredag 1 februari 2008

Vargvinter


Vargvinter
av Trude Brænne Larssen

Rime, hennes nyfödda dotter, samt Keiti och Vigulf gömmer sig hemma hos en vän till Bork ute på en ö. Rime förstår inte hur hon ska kunna bo hos Stor-Helgi. Huset är smutsigt och vanskött, och hon tycker inte om hur han behandlar sin trälkvinna. Rime oroar sig dessutom ständigt för att någon ska tycka att hennes dotter är underlig. En av grannkvinnorna sa rätt ut att barnet är en bortbyting som borde sättas ut att dö.

För att inte dra uppmärksamheten till sig väljer Rime att inte hjälpa sjuka på ön, trots att hon är läke- och örtkunnig. Men hennes lärling Keiti kan inte förstå detta. Det är helt emot allt vad Rime har lärt henne tidigare, och dessutom emot Keitis kristna tro. Och det är många sjuka och svaga på ön, för detta är den svåraste vintern i mammaminne. Och det gäller inte bara ön. På fastlandet är det lika illa. På varje gård är det några som inte kommer överleva vintern, och man tvingas fatta beslut om vem som måste dö först.

Som vanligt en spännande bok i den här serien. Jag läste nästan hela i en sittning. :) Den slutar med en cliffhanger också, så nästa bok kommer läsas snart. Detta är den nionde och jag tror att del 13 kom ut idag(?). Jag trodde att det var den sista, men 14 ska det visst bli. Sista delen kommer ut i mars.

Rimfrost:
1. "Bortført"
2. "Alvesang"
3. "Banesår"
4. "Tidevann"
5. "Vendepunkt"
6. "Korsveien"
7. "Malstrøm"
8. "Bergtatt"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar