söndag 3 februari 2008

A, A' [A, A Prime]


A, A' [A, A Prime]
av Moto Hagio

"A, A' [A, A Prime]" är egentligen bara namnet på den första novellen i boken. Den innehåller två manganoveller till. Alla handlar om en särskilt framodlad "människoart" som kallas "enhörningar" eftersom de har en remsa rött hår tvärs över huvudet, som påminner om manen på en häst. Meningen var att de inte skulle ha några känslor (enhörningarna skulle arbeta med vetenskap och teknik, utan att distraheras), men det lyckades inte riktigt. De är kanske lite mer likgiltiga än vanliga människor, men de har känslor, bara att de har svårt att uttrycka och hantera dem. Jag kanske ska tillägga att enhörningar inte är ett eget folkslag, utan snarare någon sorts genetisk mutation som dyker upp ganska sällan. Den var framodlad från början, men nu verkar det vara en slump att ett barn som är en enhörning föds. Enhörningarna saknar alltså andra människor som är som de.

Den första berättelsen handlar om enhörningen Addy, eller snarare om hennes klon. Addy har skickats på ett riskabelt uppdrag på en rymdstation, och då är det rutin att göra en säkerhetskopia. Klonen har alla den första Addys minnen, men den är ju tre år gammal. När hon kommer till rymdstationen känner hon ingen, men alla känner henne, som hon var när hon dog, inte längre som den hon var när hon kom dit. Alla gör sitt bästa för att den nya Addy ska finna sig tillrätta, utom Addys pojkvän som tycker att det här är en helt annan person än hans Addy.

De båda andra berättelserna ("4/4 [Quatre-Quarts]" och "X+Y") handlar om den vanliga människan Mori, som inte kan kontrollerna sina telekinetiska förmågor (vanlig = inte enhörning) förrän han träffar enhörningen Trill. Men mannen som tar hand om Trill oroar sig för att Mori har en störande inverkan på henne. Flera år senare träffar Mori en annan enhörning, Tacto, som förstås påminner honom om Trill. Han var förälskad i Trill, och nu känner han samma sak för Tacto. Men Tacto är ju en manlig enhörning. Och handlar det om Tacto själv, eller är det bara för att han är lik Trill? (Både Trill och Tacto framstår förresten som betydligt mer störda än Addy, som trots att hon har mångaproblem verkar funka ganska bra ihop med människor.)

Jag hade väldigt höga förväntningar på den här boken (efter att ha läst många goda recensioner), och tyckte väl inte riktigt att de infriades. Så ha lite lägre ställda förväntningar när du läser den, så blir du nöjd. ;-) Det är förstås någonting med saker som utspelar sig i rymden som tråkar ut mig. Hehe. Men när de väl har kommit fram dit de ska och det börjar handla om relationerna mellan vanliga människor och enhörningar är det spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar