tisdag 5 februari 2008

Skumtimmen


Skumtimmen
av Johan Theorin

Egentligen är kanske ingredienserna i "Skumtimmen" inte så originella. Några osannolika "detektiver" forskar i något som hände ett par decennier tidigare och som har stor personlig betydelse för dem. Detta varvas med tillbakablickar från ännu längre sedan (i det här fallet glimtar från den närmast mytiske Nils Kants liv) som kanske har något med fallet att göra. Men jag tycker ändå att berättelsen känns ny, och den är spännande ända fram till slutet. Dessutom är den väldigt sorglig, inte bara när det gäller det självklara utan även i andra bitar.

När Julias lille son Jens försvann för tjugo år sedan stannade hennes liv upp. Hon har inte bildat någon ny familj, hon dricker för mycket och är just nu långtidssjukskriven av psykiska skäl. I en bättre del av samma stad (Göteborg) bor hennes lyckade syster, som har både familj och ett viktigt jobb, och som nog tycker att Julia är rätt hopplös som inte har kunnat glömma Jens.

Julia har svårt att acceptera att sonen är borta. Han försvann i ett obevakat ögonblick ifrån Julias föräldrahem på Öland. Man antar att han gick ner till stranden och drunknade, men både Julia och hennes far Gerlof känner på sig att det inte stämmer. De tror att han gick ut på alvaret och råkade ut för något där. Någon kropp hittades aldrig, så man vet inte säkert vad som hände med Jens. En dag ringer Gerlof från sitt äldreboende på Öland. Han har hittat ny information om fallet, och han och hans nästan lika skröpliga vänner har en del teorier. Skulle Julia kunna komma dit?

På Öland får Julia agera chaufför åt Gerlof, för att han ska kunna åka runt och hälsa på folk. Han kan inte röra sig så bra längre p.g.a. en ledsjukdom. Det är inte alltid klart om besöken verkligen har något med Jens försvinnande att göra. När Julia ifrågasätter syftet med ett av besöken menar Gerlof att det inte var bortkastat, de blev ju bjudna på kaffe. Han är mycket förtegen om vad han funderar på. Varken Julia eller läsaren förstår rikitgt hans antydningar. Vad skulle t.ex. den här Nils Kant, hur brottslig han än var, ha för relevans? Han dog ju nästan tio år innan Jens försvann. Eller gjorde han det? Det finns de som har andra teorier om det. Går han fortfarande omkring på alvaret?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar