lördag 18 februari 2006

Snygg


Snygg
av Joyce Carol Oates

"Snygg" är en av Joyce Carol Oates ungdomsböcker. Den handlar om sextonårige Darren Flynn, en helt vanlig amerikansk kille som är aktiv i skolans simningslag. Det är inte länge sedan hans kropp förändrades från en pojkes till en ung mans och han har blivit väldigt snygg. Plötsligt får han en massa uppmärksamhet som han tycker är rätt pinsam egentligen. Det är från tjejer, och kvinnor, och jo, från vissa män också. Det sistnämnda har Darren särskilt svårt att hantera. Homosexualitet är verkligen inte okej i hans värld. Det är det budskap han får från sin pappa, sin storebror och från kompisarna, och det är på intet sätt otydligt.

En av männen som tittar lite extra på Darren är hans engelsklärare, mr Tracy. En ovädersdag skjutsar han Darren hem och plötsligt förstår Darren att mr Tracy är lite för intresserad, och mr Tracy förstår att Darren förstår. Ingenting händer egentligen, men Darren vill inte se mr Tracy mer. Och efter lovet har han hamnat i en annan engelskagrupp, något som mr Tracy måste ha ordnat.

Mr Tracy är annorlunda än de andra lärarna på skolan. Han ställer mycket högre krav på eleverna. Darrens smarta tjejkompis Molly ser upp till honom, men de som inte är så studieinriktade, t.ex. Darrens simmarkompisar, är inte lika förtjusta. När mr Tracy ger en av dem så dåligt betyg att han inte längre får vara med i laget så börjar de prata om att hämnas. Ett brev skickas till rektorn, och innehållet gör gällande att mr Tracy skulle vara pedofil. Ryktet går, mr Tracy kan inte jobba längre, det blir polisutredning. Darren sitter inne med alla sanningar, men vad ska han göra egentligen?

Jo, jag tyckte att det var en rätt bra bok. Bortsett från att den är snabbläst och handlar om en tonårskille, så är den inte särskilt tillrättalagd för en yngre publik, och det är bra. Jag blev ganska överraskad och chockad av ett par händelser. Men slutet var konstigt. Det kändes inte som om det hörde ihop med resten av boken. Jag var faktiskt tvungen att kolla upp vad som egentligen hände för jag kunde inte komma ihåg det. Men bortsett från det, läsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar