söndag 19 februari 2006

Jomfru Kristin, Ingeborg



Jomfru Kristin
Ingeborg
av Frid Ingulstad

Det här är den andra boken om nån som heter Kristin, så den har visst fått en lite utökad titel. Annars brukar det ju bara vara förnamnet på den kungadotter som är bokens huvudperson. Den här Kristin är i alla fall yngre halvsyster till Cecilia, som förra boken handlade om. Cecilia har stora problem med sin styvmor, drottning Margrete, som är Kristins mamma. Drottningen är direkt ond och använder sig av mycket drastiska metoder för att uppnå det hon vill. Mord till exempel. Kungen förstår ingenting, eller han vill kanske inte förstå. Kristin däremot förstår precis vad modern går för, och hon hatar henne för det.

Kristin är ännu mer värdefull på bröllopsmarknaden än Cecilia, eftersom Kristin i motsats till halvsystern är född inom äktenskapet. Drottning Margrete låter henne inte göra någonting, så när Kristin besöker Cecilia och hennes make blommar hon upp i sin nya frihet. Hon träffar också tvillingbröderna Trond och Tore, och förälskar sig i den ene. Men som kungadotter kan hon inte välja vilken man hon vill. Hon är ju ett viktigt politiskt förhandlingsmedel.

Ingeborgs historia utspelar sig bara ett par år senare än Kristins. Hon är dotter till den gamle danske kungen, som mördades av sin egen bror. Nu befinner hon sig i ett kloster, men en dag kommer norska sändebud och övertalar henne med listiga lögner att gifta sig med den norske kung Magnus (Kristins bror och Cecilias halvbror). Ingeborg upptäcker att Magnus definitivt är en man som hon kan lära sig älska. Han är klok och rättvis, men tyngs tyvärr av sina plikter som han tar på mycket stort allvar. Men den värsta fienden Ingeborg har att bekämpa är hans mor, drottning Margrete, som utövar ett alltför stort inflytande över honom. Dessutom är Ingeborg många gånger nära att förlora Magnus tillit på grund av sin egen impulsivitet. Hon vill gärna hjälpa folk som har det svårt, men hon tänker inte på att eftersom hon är Norges drottning så får allt hon gör politiska följder.

Ibland kan böckerna i den här serien bli lite sega, men det är ändå ofta spännande berättelser i dem. Jag har sagt förr att det är lite trist att det inte slutar lyckligt för alla kungadöttrarna, men det gör ju böckerna mer oförutsägbara. Jag undrar förresten om drottning Margrete verkligen var sån som hon framställs här, eller om det är helt oförtjänt. (Obs! Detta är inte den berömda drottning Margrete med Kalmarunionen. Hon levde senare.)

Tidigare böcker i serien:
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"
8. "Cecilia"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar