lördag 25 februari 2006

Daddy's Girl


Daddy's Girl
av Debbie Drechsler

Det är lika bra att varna med en gång: Det första sexuella övergreppet (på en flicka i nån av de första klasserna i skolan) är på sidan två och det är inte det enda i det här seriealbumet. Om du redan vet att du inte orkar/vill läsa om och se teckningar av det så bör du undvika "Daddy's Girl". Men, du kommer missa nåt. Det här är ett himla bra seriealbum.

I en intervju jag läste berättade Debbie Drechsler att ungefär samtidigt som hon började rita serier så gick hon i terapi och hennes dittills förträngda incestminnen kom upp till ytan. Därför blev detta ett självklart tema i serierna, som trots det inte är riktigt självbiografiska. Bokens Lily är t.ex. äldre än vad Debbie var när övergreppen mot henne ägde rum, och jag vet inte alls om resten av Lilys liv har någon självbiografisk bakgrund.

Jag blev lite förvirrad när en serie helt plötsligt inte handlade om Lily. Men den var bra/obehaglig den med.

Debbie Drechsler har visst inspirerats av Lynda Barry. Det syns, men stilen är ändå annorlunda. Även om inte heller Barry undviker svåra ämnen så verkar Drechlers serier vara tyngre (jag har ju inte läst nåt av henne förutom "Daddy's Girl"). De av Lynda Barrys serier jag har läst har ju visserligen för det mesta varit fyrarutors humorstrippar. Hon ska visst ha skrivit annat också.

Måste. Köpa. Allt. Av. Drechsler. (Jag tror bara att hon har gett ut det här och "Summer of Love", som också verkar handla om Lily. "Daddy's Girl" finns förresten översatt till svenska. "Pappas flicka".)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar