måndag 7 november 2005

Rackarns dotter: Siri Lassesdotters dagbok 1844


Rackarns dotter: Siri Lassesdotters dagbok 1844
av Lena Kallenberg

Siri och hennes far är några av de mest föraktade människorna i staden. Siris far är rackare, han assisterar bödeln vid avrättningar och dödar lösgående katter och hundar. För Siri är det faktiskt värre att döda djuren än människorna. Hon är egentligen inte särskilt förtjust i sin far. han dricker, och är oansvarig och elak.

Bödeln och rackarn har kommit fram till att Siri ska gifta sig med bödelns son August när de blir lite äldre. August ska gå in sin fars fotspår och bli bödel. Det är bara Siri som vet att August blir illamående av avrättningarna. Hon tål inte August, och vill absolut inte bli bödelshustru. Hon drömmer om att bli månglerska eller följa med något kringresande sällskap. Kanske har hon den lusten efter sin försvunna mor.

Jag tyckte om boken, kanske för att den skildrar en vardag som känns så väldigt avlägsen. Siri är tolv eller tretton (hon vet inte, hennes far har inte reda på vilket år hon föddes) och måste ibland hjälpa till vid halshuggningar och hängningar. (Ganska tungt ämne för en ungdomsbok.) Och hon tycker inte att det är särskilt konstigt, även om hon förstås vet att det inte direkt är ett högstatusyrke. I skolan måste hon sitta ensam i ett hörn, för ingen vill ha med henne att göra, allra minst skolfröken.

Andra böcker i samma serie:
- "Slavhandlaren och silverskatten: Carl Lindebergs dagbok 1743" av Tomas Blom
- "Drängen i Klingre: Andreas Olofssons dagbok 1810-1811" av Bo R. Holmberg
- "När ryssarna kom: Clara Sophia Lindhes dagbok 1719" av Börje Isaksson
- "Andarna dansar: Siselia Jonsdotters dagbok 1772" av Maud Mangold

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar