söndag 20 november 2005

Nineteen Eighty-Four


Nineteen Eighty-Four
av George Orwell

Åh, vilket obehaglig bok. Och vad bra den är! Måste läsas! (Dessutom är det en klassiker som har gett upphov till uttryck som "storebror ser dig". Ännu en god anledning att läsa den.) Visserligen tog det ganska lång tid, för den var tungläst ibland (försökte läsa den en gång i sjuan eller åttan, men då orkade jag inte), men det var absolut värt det.

"Nineteen Eighty-Four" utspelar sig alltså i ett "framtida" (1984 låg ju i framtiden när boken skrevs, men trots att datumet passerats vid det här laget så är det ju ändå en sorts framtidsskildning) London, som ligger i en av de tre enorma supermakter som täcker i stort sett hela jorden. Oceania, som den här staten heter, är ständigt i krig med en av de andra supermakterna och allierad med den andra. Den stora massan lever i fattigdom och är inte intresserad av kriget. Ibland eldas de upp till patriotism, men för de mesta bryr de sig bara om sin egen överlevnad och vardag. Partiet, det finns bara ett, bryr sig inte så mycket om dem egentligen. Partimedlemmarna, den mer intellektuella klassen, är däremot ständigt påpassad. De måste leva sina liv efter Partiets ideal, ja, helt och hållet för Partiet och "Storebror". Överallt, i varje hem och på de flesta offentliga platser, finns skärmar som sänder politiska program och som dessutom övervakar människors minsta rörelse. Minsta tecken på otillåtna handlingar eller tankar kan få ödesdigra konsekvenser. Man kan bli hämtad mitt i natten och kommer aldrig tillbaka. Alla tecken på att man någonsin existerat raderas. Folk slutar tala om en. Det är inte bara så att man inte finns, man har aldrig funnits.

Winston Smith arbetar med att ändra gamla tidningsartiklar och liknande så att de stämmer med dagens fakta. Folk är tränade i att samtidigt veta om att historien förfalskas och att acceptera de uppgifter som finns. Det kallas "doublethink". Men Winston minns. Han vet att för några år sedan var det land som idag är fienden Oceanias allierade, och dagens allierade var fienden. När chokladransonen höjs till 20 gram minns han att den var 30 gram innan "höjningen". Och redan innan han påbörjar sin dagbok vet han att han är död. Man kan inte gömma sig från Storebror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar