fredag 4 november 2005

Mermaid Saga 2 & 3



Mermaid Saga 2
Mermaid Saga 3
av Rumiko Takahashi

Egentligen borde jag inte ha väntat så länge med att läsa del 2, för det första kapitlet är ju den direkta fortsättningen på den berättelse som inte avslutades i ettan. Men det problemet finns lyckligtvis inte i någon av de andra delarna (ingen av dessa, och knappast i den sista heller). :)

Historierna är ganska fristående från varandra, men de har samma huvudpersoner. Mana och Yuta har båda blivit odödliga efter att ha ätit sjöjungfrukött. Skulle de bli skadade läker såret med en gång, dör de vaknar de snart upp. Mana är inte så gammal än, men Yuta har levt i femhundra år och ser ändå ut som en ung man. Han kan inte slå sig ner på en plats och han letar efter en sjöjungfru som kan göra honom normal.

Under sina vandringar träffar Mana och Yuta många andra som har ätit eller vill äta sjöjungfrukött. Detta är inte alls riskfritt. Bara ett fåtal blir odödliga, de flesta dör eller förvandlas till monster. I de här båda pocketböckerna blir Mana tillfångatagen av ett monster, Yuta träffar en person ur sitt långa förflutna och vid deras möten med två barn rullas förfärande historier upp. Det är skräckserier det här. Inte jättehemska, men ganska kusliga i alla fall. Men det passade ju bra att jag läste dem i måndags, på Halloween. :)

Som vanligt är Rumiko Takhashi mycket bra. Har planer på att så småningom skaffa mig allt hon har gjort som har översatts till nåt språk jag kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar