tisdag 22 mars 2005

Kejsarn av Portugallien


Kejsarn av Portugallien
av Selma Lagerlöf

Jan i Skrolycka lever för sin dotter Klara Fina Gulleborg. Han har aldrig varit bland de smartaste eller duktigaste, men att vara far till den här fantastiska flickan (för allt hon gör är enastående i Jans ögon) ger honom en ny värdighet. Men den lilla familjen har ekonomiska bekymmer och för att föräldrarna ska kunna behålla sin lilla stuga beger sig Klara Gulla till Stockholm för att tjäna pengar. Snart slutar hon höra av sig, och trots att Jan väntar på henne varje dag kommer hon aldrig hem. Han klarar inte av vetskapen om att hans dotter har övergivit honom och snart konstuerar han en egen värld. Där är Klara Gulla kejsarinna, och som kejsarinnans far blir Jan själv kejsare.

"Kejsarn av Portugallien" var den bok som fick flest röster i min poll om vilken klassiker jag borde läsa först. Det är en riktigt bra bok, även om början, med episoder från Klara Gullas uppväxt, kändes lite seg. Men det var spännande att läsa om hur Jan förlorar greppet om verkligheten mer och mer, och inte minst om hur olika människor behandlar honom.

Jag kom förresten att tänka på den amerikanske "kejsaren" Norton när jag läste om Jan i Skrolycka. Hörde talas om honom genom Neil Gaimans serie "The Sandman", men han har faktiskt funnits på riktigt. Läs om hans liv här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar