tisdag 21 maj 2019

The Daylight Gate

The Daylight Gate
av Jeanette Winterson

Häxprocessen i Pendle i Lancashire 1612 är väl den mest kända i Storbritannien. Tio personer avrättades. De flesta var kvinnor. Flera av dem var släkt med varandra. De flesta var fattiga, men bland dem fanns även den välbärgade Alice Nutter.

Jeanette Winterson använder vissa av de verkliga händelserna och namnen, men det är för övrigt ren fiktion. Central här är Alice Nutter. Hur kom det sig att hon klumpades ihop med de andra utfattiga anklagade? Här har hon gjort sig en förmögenhet på ett färgämne för tyg, bott i London i många år och nu återvänt till sin egendom i Lancashire. Är det häxkonster som ligger bakom eller har det bara att göra med hennes ovanligt priviligerade livsstil, att hon inte sliter så mycket på sin kropp?

Hon upplåter ett hus på sin mark åt en gammal kvinna och dennas släktingar. Flera av dem anses allmänt vara häxor. Och i "The Daylight Gate" ägnar de sig verkligen åt häxeri. Det är svårt att se vad de drar för nytta av det dock. De lever i yttersta misär, kanske ännu värre än vanligt folk. Å andra sidan är ju det en anledning att försöka få någon fördel, även om man måste sälja sin själ.

Boken är utgiven på skräckförlaget Hammer Books, men det är inte häxkonsterna i sig som bjuder på den värsta skräcken. I stället är det mest fasaväckande beskrivningarna av de anklagades långvariga fängelsevistelse, där de bryts ner fysiskt och psykiskt av umbäranden, varför inte bara den vanliga vardagen, där en man kan betala sin krognota genom att sälja sin minderåriga systers kropp. Eller de sjukdomar som folk invalidiseras av och som man inte kan göra något åt. Allt är mycket påtagligt skildrat, men samtidigt enkelt och utan omskrivningar. Bara konstaterande, vare sig det handlar om kärlek, tortyr eller magi.

Men man får också en känsla för politiken bakom häxprocesserna. Hur den förbjudna katolicismen levde kvar i avlägsna delar av landet, som Lancashire, och hur fördelaktigt det var för myndigheterna att låta den förknippas med häxkonster. Detta är bara några år efter att en katolsk grupp försökt spränga parlamentsbyggnaden och döda kungen. En kung som också såg sig som expert på häxor, han skrev en bok om ämnet, och som ville slå ned hårt mot allt sådant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar