lördag 9 februari 2019

Slutet

Slutet
av Mats Strandberg

En komet är på väg mot Jorden. Allt liv kommer utplånas. Man upptäckte den för sent för att det ens skulle vara någon idé att försöka påverka dess bana eller försöka sig på något sorts evakueringsprojekt.

När boken börjar har det gått ett par månader sedan beskedet kom. Livet har återfått någon sorts normalitet. Pengar har inget värde längre och folk har i stor utsträckning slutat jobba. Viktiga samhällsfunktioner sköts av frivilliga och en del tycker ju att jobbet ger en mening till den sista tiden, åtminstone om man jobbar inom vården till exempel. Men tydligen fortsätter man också t.ex. med sport på elitnivå och att titta på sport. Något ska man väl intressera sig för, antar jag.

Simons mammor flyttade ihop igen efter beskedet om Jordens undergång. Familjen hade nyss kommit i ordning efter skilsmässan, men med bara ett par månader kvar vill ju ingen av mammorna vara varannan-vecka-förälder. Men Simon själv vill ju bara vara med sina kompisar och med sin flickvän. Det visar sig dock att det inte är det flickvännen vill göra med sin sista tid.

Lucinda hade redan vant sig vid tanken på döden. Men nu är det skillnad, för nu är det inte bara hon som ska dö. Nu när hon kan strunta i cellgifterna – det går inte att förlänga livet ändå – mår hon faktiskt bättre än på länge. Men hon har glidit ifrån alla sina kompisar och nu vet hon inte om hon ska våga ta kontakt igen.

Stämningen i "Slutet" är väldigt speciell. Det känns så övertygande att livet på Jorden snart ska gå under. Alla detaljer som man inser först när man läser dem. Det här är ganska tätt inpå vår egen tid. Simon och Lucinda och de andra i deras ålder använder ungefär samma sociala medier som man har nu, och då kan det inte ha gått lång tid. Det finns en ny tjänst bara, TellUs, en sorts dagbokstjänst som lovar att skicka ut din berättelse med satellit. Kanske hittas den av en civilisation på en annan planet.

Men framför allt fastnar jag för tankarna på vad som egentligen spelar någon roll. Spelar det någon roll att lösa grova brott om man aldrig kommer hinna hålla en rättegång? Simon och Lucinda kommer båda två bli som besatta av att lösa ett mord de sista veckorna. Spelar det någon roll om Lucindas lillasyster inte hinner göra sakerna på sin anspråkslösa bucketlist? Jorden går ju ändå under snart. Men om inte, då hade det väl inte heller spelat någon roll om Lucinda hade haft något hon ville göra innan hon skulle dö i cancer?

"Slutet" väcker tankar, det gör den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar