söndag 24 februari 2019

Quatre Sœurs – 2. Hortense

Quatre Sœurs – 2. Hortense
av Cati Baur
efter en roman av Malika Ferdjoukh

Det här är seriebokstolkningen, som jag nästan kan läsa och som har jättefina bilder, av en serie barnböcker om fem föräldralösa systrar i ett kråkslott vid Atlantkusten. Helt rimligt heter serien alltså "fyra systrar". (För att bara fyra av dem har egna böcker? För att om man är fem systrar, så har man fyra systrar?) I första delen handlade det mest om lillasyster Enid, men även om de andra fyra. Dock inte så mycket om den näst yngsta, Hortense. Annars kunde man ju tänka att de två yngsta skulle hålla ihop mycket. Särskilt som de två äldsta är, eller fungerar som, de vuxna i familjen och mellansystern är ovanligt självupptagen. Men Hortense är väldigt inbunden. Hon ägnar sig mest åt att läsa böcker och åt att skriva dagbok. Egentligen är hon påhittig och rolig, men hon är för blyg för att det ska komma fram.

Hennes lärare har tröttnat på att Hortense stammar och rodnar så fort hon ska prata inför klassen och rekommenderar en teaterkurs. Det är väl det sista Hortense känner för att göra, men hon bestämmer sig ändå för att ge det en chans. I samma veva får hon en kompis, en tjej i hennes ålder som har flyttat in i ett av grannhusen. Muguette är inte alls så försiktig som Hortense, ändå är de ganska lika varandra. Men det är något som inte sägs. Muguette är uppenbarligen väldigt svag och sjuk, men Hortense får inte veta vad som är fel. Som läsare anar man, men hoppas att det inte ska vara så illa som man tror.

Med Muguette dyker även hennes faster upp i omgivningarna. Till systrarnas stora fasa. För artigheten kräver ju att de bjuder hem tanten på te, och hon är inte den trevligaste gästen man kan ha. Men väldigt komisk att läsa om.

Mellansystern Bettina har som vanligt en framträdande roll. Här får hon inse att hon har känslor för helt fel person. För henne är ytan viktig, och hon har redan bestämt sig för att den här killen är för ful för henne. Perfekt i en seriebok. Hans utseende varierar mellan att se ut som de flesta i serien, men med rätt så framträdande näsa och öron, till att se ut som en grotesk karikatyr – så som Bettina ser honom. Nästa del i serien handlar om Bettina, det borde bli spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar