onsdag 19 december 2018

Vaxade juveler och brända hjärtan

Vaxade juveler och brända hjärtan
av Ewa Klingberg

Detta är tredje delen i Ewa Klingbergs Huskvarnaserie och jag har inte läst de tidigare. Men det gick nog nästan lika bra. Så vitt jag förstår är de fristående, bara att några av birollerna här kanske var huvudpersoner i de tidigare böckerna.

Först känns det konstigt att huvudpersonen här heter Marika, precis som jag. Det händer inte så ofta. Men den känslan går snabbt över och jag känner inte att detta ju är mitt namn varenda gång jag läser det.

Marika har flyttat hem till barndomsstaden Huskvarna efter att ha levt ett kringflackande liv som reseledare i många år. Hela sitt vuxna liv. Men nu är hon för gammal för att företaget ska vilja ha kvar henne i den rollen, och tjänsten hon erbjuds i stället är hon inte intresserad av. Nu jobbar hon som innevaktmästare i en kyrka i staden och hyr ett torp en bit utanför. Det är tillfälligt, medan hon funderar ut på vad hon ska göra härnäst. Det framgår tidigt att Marika har en vuxen dotter, som hon i stort sett har förlorat kontakten med. Det här med att hålla liv i sina relationer är inte hennes starka sida.

Parallellt läser vi om Karolina, som levde i det närbelägna Eksjö på 1800-talet. När hennes far dör försöker hon rädda sin mor och syster från fattighuset. Men dåtidens regler gör det svårt för en kvinna att driva faderns företag vidare. Hon måste lösa det på något annat sätt.

Trevligt och dramatiskt om vartannat. Jag trodde att den skulle handla mer om julen, men den sträcker sig över en lite längre period i Marikas liv (och många år under Karolinas liv). Inte att det gjorde något förstås. Jag tyckte rätt bra om den och jag kan tänka mig att läsa de tidigare böckerna i samma serie också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar