söndag 30 december 2018

Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul

Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul
av Maria Ernestam

I år ska de svenska julromanerna heta något med "hjärtan" och omslaget ska föreställa ett rött hus i snö. Och av dessa är det denna jag gillar bäst. Roligt också att den utspelar sig i Frillesås, det är nästan mina trakter.

Lisbeth (liksom sin namne Salander är hon inte så gammal som namnet får en att tro) flyttade till Frillesås för några år sedan. Hon trivs ganska bra med byn och jobbet som lärare på den lokala skolan. Och just nu är hon inte kär heller, det är ju alltid nåt. Det tog slut med hennes ex för några år sedan, och det har hon väl nästan kommit över nu. Hon har också varit intresserad av en man i byn, men det blev det aldrig något av.

Julen närmar sig. På julafton ska hon som vanligt till föräldrarna i Göteborg, och som ensamstående utan barn får hon ju rätta sig efter hur föräldrarna och storasyster med stor familj vill ha det. Så blir det ju.

Och så är det en konstig lukt i köket. Vattenläcka? Avloppsläcka? Vem vet vad som kan hända med rören i gamla hus.

I början av december får hon ett tråkigt besked av rektorn på skolan. Lisbeth kommer förlora sina idrottslektioner, för skolan har anställt en ny idrottslärare med utmärkta kvalifikationer, i synnerhet inom skidåkning. Det finns nämligen planer att ge skolan en skidprofil. Det är en märklig inriktning för en skola på den nordhalländska kusten, men okej.

Men nu har Lisbeth fått nog av motgångar och plötsligt säger hon att hon minsann är väldigt meriterad inom skidåkning själv och kräver att även hon ska få följa med på skidlärarkurs i Alperna nästa vecka. Har man varit med i juniorlandslaget så ... Absolut, det får ju rektorn hålla med om.

Det är bara det att Lisbeth inte har varit med i något juniorlandslag. Hon kan nätt och jämnt åka skidor. Så det kan ju bli en spännande resa ... Man kan lugnt säga att den här månaden inte blir som Lisbeth hade förväntat sig.

Tydligen ska den här boken och en bok som heter "Marionetternas döttrar" ha en del gemensamma karaktärer, så nu är jag sugen på att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar