lördag 29 december 2018

Snöstorm och kanelhjärtan

Snöstorm och kanelhjärtan
av Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg

Fyra noveller som är fristående men som ändå hör ihop med varandra. De utspelar sig alla under julen, kring ett café i ett gammalt stationshus i Dalarna. Självklart kommer jag att tänka på "Let It Snow", som har en liknande premiss och förstås ett jultema.

I "Snöstorm och kanelhjärtan" får vi t.ex. läsa om Appi, som måste åka och hämta ett paket hos postombudet omedelbart – det är sista dagen postombudet har öppet innan skolans julbal, och det är hennes klänning i paketet. Och sedan inser hon att det var dumt att ta skotern i det här vädret ... Kalle och hans familj kan inte köra vidare i ovädret, och måste övernatta i stationshuset (det är inte bara café, utan även B&B). Katastrof, enligt Kalles syster och föräldrar. Men Kalle är inte missnöjd med att slippa följa med på ännu en bandymatch. De andra två novellerna handar om ungdomar som bara vill bort från byn, men av helt olika anledningar.

Jag hade inte förväntat mig att det skulle förekomma några övernaturligheter, men det gjorde det i flera av novellerna. Dock inte i den första, vilket gjorde att det kändes ännu konstigare när det sedan dök upp. Det var också någon som skrev (kanske på instagram?) att det inte riktigt verkar stämma med datumen. Det är en konsert som är med i samtliga noveller, men det verkar som att den är på julafton ibland och dagen innan ibland. Eller är det jag som har snurrat till det (mycket möjligt)?

Mysigt med en julbok i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar