tisdag 2 januari 2018

Florence Stephens förlorade värld

Florence Stephens förlorade värld
av Lena Ebervall och Per E Samuelson

"Florence Stephens förlorade värld" är en roman som är baserad på verkliga personer och händelser. Precis som i Ebervalls och Samuelsons tidigare böcker, som jag inte har läst, ligger det något gammalt rättsfall i botten. Något som var uppmärksammat på sin tid, men som idag kanske är ganska bortglömt.

Florence Stephens ärvde Huseby bruk, ett stort gods i Småland som hennes far hade byggt upp på den tiden då godsägaren bestämde allt. Och Florence hörde hemma i hans tid. Men tiderna förändrades och hon borde väl ha ändrat sättet på vilket godset sköttes. I motsats till sin far (men i likhet med sin mor) så var Florence Stephens väldigt förtjust i kungahuset. Så när en slarver till kungaättling blev hennes skyddsling så passade han och hans vänner på att utnyttja den gamla damens vilja att dela med sig av sina pengar. Det slutade i ekonomisk katastrof och omyndigförklaring. Men också en debatt om fenomenet omyndigförklaring.

Boken känns mer som ett fördjupande reportage än en roman. Fast det är ju en roman på så sätt att författarna har broderat ut händelser och samtal. Ganska intressant att läsa ändå. Jag hade aldrig hört talas om Florence Stephens tidigare.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den väldigt mycket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du läst några av deras andra böcker? De låter också som spännande historier.

      Radera