söndag 28 januari 2018

Binti

Binti
av Nnedi Okorafor

Man har kanske sett glimtar av Himbafolket på tv. Jag har ett par gånger sett dem i såna där program där svenskar eller britter åker iväg för att uppleva helt annorlunda kulturer än sina egna. Kvinnorna smörjer in hud och hår med en ockrafärgad kräm, som ger dem ett karaktäristiskt utseende. Låter det bekant?

Otjize, alltså den här krämen, är en av de få saker som Binti packar när hon rymmer hemifrån. Liksom de flesta i sin familj är hon matematiskt begåvad, och som den första av sitt folk har hon blivit antagen till Ooomza-universitetet, det bästa universitetet i galaxen. För hennes familj finns det ingen tvekan: naturligtvis ska hon INTE resa till en annan planet. Men för Binti känns det viktigare att få ta del av utbildningen än att göra som familjen vill. Den här kortromanen handlar mycket om vad Binti tänker om att kombinera sin traditionella identitet, som är knuten till familjen och folket och platsen där de bor, med sina egna drömmar som tvingar bort henne från allt detta.

Samtidigt hamnar hon mitt i en blodig konflikt mellan Oomza-universitetet och en sorts utomjordningar, som inte drar sig för attackera det rymdskepp som fraktar jordiska studenter till universitetsplaneten.

Intressant och spännande berättelse. Jag borde läsa mer science ficition, men jag blev framför allt intresserad av att läsa mer av Nnedi Okorafor. Särskilt de andra böckerna om Binti förstås, "Home" och den helt nya "The Night Masquerade".

Det här var den första boken jag läste under 2018. Jag valde en kortroman, för att kunna läsa ut den redan den förste januari och få en bra start på mitt nya "läsår".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar