lördag 16 juli 2016

When the Emperor Was Divine

When the Emperor Was Divine
av Julie Otsuka

Jag har tidigare läst Julie Otsukas andra roman, "The Buddha in the Attic", som handlar om de japanska kvinnor som reste till USA för att gifta sig med japanska män som redan var etablerade i landet. Den är berättad i vi-form, som en kör av alla kvinnor som reste över under tidigt 1900-tal. Många var fruktplockare, det var ofta hårda liv de reste till.

"When the Emperor Was Divine" utspelar sig lite senare. Den följer en enda familj, men de kallas bara kvinnan, flickan och pojken. Även om de är tre specifika personer, med sina egna karaktärsdrag, så blir de ändå som representanter för vad som hände amerikaner med japansk bakgrund under andra världskriget.

Mannen i familjen finns bara med via brev. Männen hämtades mycket tidigare. Efter angreppet på Pearl Harbor ansåg man inte att man kunde lita på japaner längre. Männen hämtades snabbt till läger. Barnen var födda i USA och var som vilka amerikanska barn som helst. Plötsligt blir de misstänkliggjorda på grund av vilket land deras föräldrar kommer ifrån. Om någon frågar så säg att ni är kineser, uppmanar mammorna. Och det är slut med risbollar som skolmatsäck, hädanefter blir med mackor med jordnötssmör och sylt.

När boken börjar har anslagen just kommit upp, kvinnor och barn (och även äldre män verkar det som, jag antar att de inte ansågs som så farliga att de blev hämtade i den första omgången) med japansk bakgrund ska bege sig till uppsamlingsplatser. Kvinnan förbereder huset för en lång bortavaro, så gott det nu går med kort varsel. Man får packa det viktigaste i varsin resväska. Och så är de i ett läger i öknen i flera år, tills kriget tar slut. Delvis för deras egen säkerhets skull, får de veta. För att folk hatar japaner så mycket.

Det är svårt att föreställa sig hur det här skulle kännas, men man får precis rätt detaljer för att få en liten aning om hur det påverkade de som utsattes för det här. En mycket läsvärd bok.

Med den här har jag också utfört den roligaste kategorin i mitt bokbingo: Mentioned on The Gilmore Girls. Se hela listan här. (Men heter det inte bara Gilmore Girls?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar