måndag 18 juli 2016

En glimt av ömhet

En glimt av ömhet
av Margit Sandemo

Bok nummer 43 och nu kan man inte direkt påstå att böckerna kan läsas fristående längre. Vi är mitt uppe i slutstriden mellan å ena sidan de goda medlemmarna av Isfolket och alla deras allierade och å andra sidan den onde förfadern Tengel den onde, de onda förfäderna och andra varelser som strider med dessa.

Det var en liten grupp som hade valts ut att resa till Isfolkets dal i Trøndelag, för där har Tengel den onde gömt det som de måste få tag på för att kunna oskadliggöra honom. (Hm, kan man kanske jämföra det med Voldemorts horcruxes?) De var vid gott mod och tänkte nog att det inte skulle vara så svårt, även om de också hade vidtagit säkerhetsåtgärder och hade övernaturliga beskyddare vid sin sida. När den här boken börjar är läget emellertid ett helt annat. Gruppen har splittrats och flera av dem befinner sig i livsfara. Eller ännu värre.

Men det handlar också om Tova, en ung kvinna som är född till att bli ond men som ändå kämpar på de godas sida. Hon har det groteska häxutseendet som många av de drabbade i Isfolket har. Och så har hon blivit utskickad på uppdrag tillsammans med den vackraste mannen i världen (jo, det är övernaturligheter inblandat där också). Hon känner sig så extremt underlägsen, även om de andra (som ser helt normala ut) är snabba att försäkra att utseendet inte är viktigt. Vad vet de?

Den här boken brukar inte vara någons favorit, inte minst för att det förs in ett nytt element i berättelsen som de flesta tycker hade varit bäst att lämna utanför böckerna. De som har läst vet vad jag menar.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden
35. Vandring i mörkret 
36. Trollmåne
37. Stad i skräck 
38. Små män kastar långa skuggor
39. Rop av stumma röster 
40. Fångad av tiden 
41. Demonernas fjäll 
42. Lugnet före stormen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar