måndag 8 februari 2016

Kiki från Montparnasse

Kiki från Montparnasse
av Catel & Bocquet

Alice växer upp på den franska landsbygden tillsammans med mormor och fyra kusiner – mormors fem små älskade oäktingar – en uppväxt som har något av ett idylliskt skimmer över sig men som samtidigt inte alls verkar ha varit någon idyll, med fattigdom, alkohol och frånvarande mödrar (för att inte tala om fäderna då). Så småningom skickar hennes mamma efter henne, hon får flytta till Paris där mamman ordnar jobb efter jobb åt Alice, men det slutar alltid i katastrof och uppsägning.

Nu börjar hon sitta modell åt konstnärer, oftast naken, hemskt opassande på 1910-talet. Men Kiki, som hon oftast kallas nu, blir en populär modell. Hon umgås i konstnärskretsar under 20- och 30-talen, festar med konstnärer, målar själv, sjunger och blir en kultfigur i Montparnasse och i världen.

Jag kände inte till henne, Kiki från Montparnasse eller Alice Prin, men hon fanns på riktigt och måste ha varit en fascinerande person. Man kan läsa lite grann om henne här och se ett foto (foton saknas inte, hon levde under många år tillsammans med fotografen Man Ray). Och man kan läsa på Wikipedia förstås. Alltså, man kan säkert lägga resten av kvällen på att googla henne och läsa mer också.

Serieboken berättar om Kikis liv från början till det alltför tidiga slutet i väl valda scener. Perfekt om man (som jag) inte vet så mycket om henne sedan tidigare, och kanske intressant för andra också. Men jag antar att mycket är hämtat från hennes egen självbiografi.

2 kommentarer:

  1. Jag har precis varit på Stadsbiblioteket och då gick jag förbi ett bord med böcker på andra våningen där bl.a. denna boken låg och då kände jag igen den härifrån!

    SvaraRadera