måndag 9 november 2015

Vandring i mörkret

Vandring i mörkret
av Margit Sandemo

Vetle är fjorton år och inte direkt mogen för sin ålder när han får ett uppdrag av en av Isfolkets mystiska beskyddare. Det finns risk för att Tengel den Onde vaknar ur sin dvala och det får han inte göra. Det ska komma en utvald vars uppgift det är att försöka besegra anfadern, men denne är inte ens född än. Vetle måste omedelbart resa till Spanien för att förhindra katastrofen.

Men det är 1916 och i Europa pågår redan en katastrof. På något sätt måste Vetle ta sig över västfronten. Dessutom har Tengel den Onde, som även ur sin dvala kan dirigera sina underhuggare, valt ut ett alldeles särskilt vapen för att döda Vetle. Som om det inte vore nog upptäcker Vetle att han måste ta ansvar för andra människor. Det är inget han är van vid.

Jag hade för mig att det var familjen (alltså de nulevande av Isfolket) som bestämde att Vetle skulle göra resan (hade det inte varit rimligare med 22-årige André, som var huvudperson i boken före?), och det verkade en smula omdömeslöst. Men det var visst förfäderna, och dem kan man ju vänta sig lite vad som helst av. Det här är inte en av de böckerna man minns, även om det är en ganska spännande berättelse och man får en del nya pusselbitar till Isfolkets bakgrund.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 
34. Kvinnan på stranden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar