söndag 8 november 2015

En smakebit på søndag (Kort kjol)

http://gronneskoger.blogspot.se/2015/11/hva-er-passende-litteratur-en-smakebit.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Idag tar Mari upp debatten kring Christina Wahldéns "Kort kjol", som en skola i Värmland nyligen beslutade att sluta använda i undervisningen p.g.a. skildringen av en våldtäkt. Boken handlar ju om det, och om allt som huvudpersonen måste gå igenom efteråt med polisutredning etc. Så det låter ju som ett ganska märkligt beslut ... Nu har man väl säkert inte fått reda på allt som ledde till beslutet, men det lät ju inte precis som om de slutar använda den här boken för att de har köpt in en nyare bok på samma tema (t.ex. "Villig" av samma författare) eller en som de tycker är bättre.

Jag har inte läst "Kort kjol", och plötsligt känns det som ett måste att ha koll på den. När jag var på biblioteket tidigare i veckan så var detta en av de böcker som jag lånade. Så då börjar jag väl läsa den nu då.
Det är ett år sedan nu.
Precis ett år sedan, Ett år sedan det där hände. Det onämnbara, det obegripliga, det otänkbara. Tänk om hon kunde spola tillbaka bandet sådär en trehundrasjuttio dagar och börja om. Rewind. Då hade det aldrig hänt. Aldrig. Då hade allting varit annorlunda nu.
(Christina Wahldén, "Kort kjol", s. 7-8)

15 kommentarer:

 1. Veldig fint å få en smakebit fra denne boken som Mari har tatt opp på sin blogg! Fortsatt god søndag :)

  SvaraRadera
 2. Den här har jag laddat ner och ska läsa!
  Jag har läst att föräldrarna var missnöjda med hur skolan inte gav barnen stöd och möjlighet till diskussion när de skulle läsa den här, inte valet av bok i sig.

  SvaraRadera
 3. Läste den här för något år sedan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Det var fint du tok med akkurat denne boken i dag. Det er viktig med bøker som kan fortelle om noe så grusomt som voldtekt. Viktig både for de som må gjennom noe så forferdelig, og for dem som da blir venner eller pårørende til denne personen. Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 5. ett hemskt ämne. och man vet ju att offret får lida dubbelt. måste nog läsa denna. försöka i alla fall. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Hemskt ämne, men viktig läsning. Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
 7. Vad bra med en smakbit från denna. Har inte läst den men det känns som att jag bör göra det.

  SvaraRadera
 8. Låter ju som en ypperlig bok om man vill diskutera ett svårt ämne...

  SvaraRadera
 9. Jag blir i alla fall nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 10. Läste visst en nyhetsnotis i veckan om detta. Otäckt ämne, men säkert nödvändigt ändå att ge uppmärksamhet för diskussion bland ungdomar.

  SvaraRadera
 11. Du skriver mye av det jeg tenker, Marika. Uansett hvorfor boken ble fjernet er debatten nå i etterkant viktig å ta. Dersom foreldrene ikke var fornøyd med undervisningsopplegget rundt romanen så burde saken vært håndtert på en annen måte av kommunen, de har valgt å gjøre er altså å fjerne boken fra felles lesing for klassetrinnet. Er undervisningen problemet bør det vel kunne gjøres på en annen måte.

  SvaraRadera
 12. Det är ju tyvärr mycket som "fungerar" så i samhället i dag; om jag blundar finns det inte.

  SvaraRadera