tisdag 20 oktober 2015

Kvinnan på stranden

Kvinnan på stranden
av Margit Sandemo

Plötsligt har man i Isfolket en ung generation där ingen är drabbad. Man har studerat de tre ungdomarna noga och kommit fram till att alla är helt vanliga, ingen har några särskilda egenskaper som den döljer heller. Men det är ingen direkt lättnad, för det alla kommer att tänka på är något som Vanja berättade, om ett barn som föddes i Trondheim omkring femton år tidigare och som hade många av de drabbade Isfolksmedlemmarnas kännetecken. Man trodde då att det var en slump, men tänk om det inte var det. Tänk om det finns en okänd släktlinje. Det var ju faktiskt ett Isfolksbarn som försvann på 1700-talet och som man aldrig hittade.

Det blir tjugoårige André som får uppdraget att resa till Trondheim för att göra efterforskningar. Både modern och barnet dog den där gången, men det måste ju gå att få fler upplysningar om släkten. Med på färden har André något alldeles fantastiskt – en bil! Det är 1912 så det är verkligen en nymodighet på den norska landsbygden. Och på resan möter André två kvinnor, som båda försöker dölja att de är helt betagna av honom. Och så möter han en ondska som har väntat länge på någon alldeles speciell.

Den här boken är lite speciell, för den har en berättelse i berättelsen. Dels får vi läsa om Andrés äventyr, men han har också med sig en handskriven spökhistoria, som Vanja har fått tag i och som både hon och Andrés mor menar kan vara en ledtråd. Och jag tycker nog att Margit skriver bättre när hon håller sig till lite äldre tider (som i spökhistorien) och kan skriva hur sagoaktigt hon vill.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan  
5. Dödssynden 
6. Det onda arvet 
7. Spökslottet 
8. Bödelns dotter 
9. Den ensamme
10. Vinterstorm
11. Blodshämnd 
12. Feber i blodet 
13. Satans fotspår 
14. Den siste riddaren 
15. Vinden från öster
16. Galgdockan  
17. Dödens trädgård 
18. Bakom fasaden 
19. Drakens tänder 
20. Korpens vingar 
21. Vargtimmen 
22. Demonen och jungfrun 
23. Våroffer 
24. Djupt i jorden 
25. Ängel med dolda horn
26. Huset i Eldafjord
27. Synden har lång svans 
28. Is och eld 
29. Lucifers kärlek 
30. Människadjuret 
31. Färjkarlen
32. Hunger
33. Nattens demon 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar